Το Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα

Το κόκκινο σκαθάρι ή αλλιώς το σκαθάρι του φοίνικα ανήκει στην οικογένεια των Curculionidae και έχει την επίσημη ονομασία Rhynchophorus ferrugineus το οποίο εμφανίστηκε στη Μυτιλήνη και γενικά στη Λέσβο από το καλοκαίρι του 2019 και μετά. 

Γενικά το σκαθάρι υπάρχει στην Ελλάδα περίπου στα 15 χρόνια ήρθε μαζί με πολλούς φοίνικες για τον καλλωπισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η μορφή του σκαθαριού διακρίνεται στην προνύμφη και στον ενήλικα το οποίο είναι 3 – 4 cm το χρώμα του Είναι κόκκινο  Προς το καστανό.

η ζημιά που έχει παρατηρηθεί έως τώρα είναι γενικά σε όλα τα φοινικοειδή προσβάλει συνήθως τον Κανάριο φοίνικα  τον ουασιγκτόνια  τον χαμαίρωπα Καθώς επίσης και είδη χουρμαδιας ,

Η δράση του συγκεκριμένου σκαθαριού συνήθως γίνεται όταν έχει ζέστη κυρίως καλοκαιρινούς μήνες και για αυτό τον λόγο ο καλλωπισμός  η συντήρηση και το κλάδεμα αυτου πρέπει να γίνεται  τους κρύους μήνες.

Η προσβολή του φοίνικα από το σκαθάρι δεν είναι ορατή στα αρχικά σταδία..

Τα συμπτώματα φαίνονται με τον καιρό ….

Τρύπες πάνω στα φύλλα του φοίνικα , τρύπες μεγάλες  όπου κάνουν οι προνύμφες  στην βάση τον κλαδιών και το τελευταίο στάδιο είναι το πέσιμο των κλαδιών αφού πρώτα έχουν ξεραθεί … αυτό σημαίνει την θανάτωση του φυτού.

Μερικές ενέργειες όπου μπορούμε να προβούμε  για την καταπολέμηση του φοίνικα είναι οι εξής   με την  μέθοδο των μικροκυμάτων , με διάφορα εντομοπαθογονα νήματα με χειρουργείο από ειδικά συνεργεία και η τελευταία  μέθοδος είναι η ρίψη εντομοκτόνου.

Το σκαθάρι  έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές αρχικά  στη Ρόδο, στο Νομό Ηλείας, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη (Phoenix theophrasti) .και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.